2014-01-22 17:32:56• hírek • Kocsis Zoltán

Tőkés récéket és egyéb vízimadarakat számláltak

A Wetlands International nemzetközi szervezete 1967 óta minden évben megszervezi a vízi madarak számlálását. A vizes élőhelyek védelmét célként maga elé kitűző szervezet akciójában idén több mint száz ország vett részt világszerte - köztük Románia is. Szatmár megyében a Szamos vízi madarait számlálták a szakemberek.

A Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség és az Országos Madártani Intézet Szatmár Megyei Fiókjának szakemberei önkéntesek bevonásával a Szamos partvidékének madárvilágát vették górcső alá Remetemező és Borválaszút településeken. A biológusok kis csoportját elkísérte Tóth Bernadett, a Mihai Eminescu Főgimnázium IX osztályos tanulója is.

A terepmunka komplexebb céljai között szerepelt a vizes élőhelyek felmérése, a fajok és egyedek számlálása, az élőhelyeik állapotának, a klimatikus viszonyok felmérése is. A számlálás eredményeinek összegzése után kiderült, hogy Remetemezőn egy szürke gémet, két nagy kócsagot, egy vadludat és ötven tőkés récét, míg Borválaszúton egy szürke gémet, egy nagy kócsagot és három tőkés récét láttak. Ez a szám nagyjából megegyezik a tavalyi adatokkal, ami azt jelenti, hogy az élőhelyeik állapota nem rosszabbodott.

Tóth Bernadett beszámolójából kiderül továbbá, hogy a nem vízimadarak közül baglyot, egerészölyvet, szarkát, nagy fakopáncsot, széncinegét és hollót is láthattak a szakemberek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: